Задати питання
Kонтактна особа*:
Телефон*:
E-mail:
Повідомлення*:
* відмічені обов'язкові поля


 

 

 

 

Вітамін А (ретинол, аксерофтол)

Харчова добавка "Карателька" - надійне джерело вітамінів!

Харчова добавка

БЕТА-КАРОТИН

Бета-каротин - жовто-помаранчевий рослинний пігмент, один із 600 природних каротиноїдів.

Біологічна цінність бета-каротину визначається перш за все, двома його властивостями: служити попередником вітаміну А і виконувати функцію антиоксиданту.

Так, при частковому розщепленні в тонкому кишечнику, з 1 молекули бета-каротину утворюються 2 молекули вітаміну А. Вітамін А відіграє життєво важливу роль у забезпеченні фізіологічних функцій організму і підтримці здоров'я. Він контролює зір, процеси росту і розвитку організму, оновлення епітеліальних тканин, нормальну поведінку клітин та імунні реакції.

Ретинова кислота, яка утворюється з вітаміну А, регулює оновлення і повноцінне функціонування епітелію шкіри і поверхневих епітеліальних оболонок травного, дихального та урогенітального трактів. Тому, при деяких гінекологічних захворюваннях, виразках і запальних станах слизових оболонок ротової порожнини, стравоходу, шлунка і бронхів, бета-каротин може служити важливим додатковим засобом, що поліпшує результати лікування. Вітамін А і ретинова кислота, що утворюється з нього, здійснюють захист організму від канцерогенних впливів навколишнього середовища.

Як відомо, окислювальний (оксидативний) стрес (тобто посилення окислювальних реакцій в органах і тканинах, які ведуть до збільшення числа агресивних вільних радикалів, що пошкоджують наші клітини), є фактором розвитку більш, ніж 50 різних захворювань і процесів старіння.

В якості природного антиоксиданту бета-каротин захищає організм від канцерогенної дії агресивних прооксидантів - активних форм кисню та вільних радикалів, що утворюються в клітинах у процесі внутрішньоклітинного дихання, а також при надходженні в організм тютюнового диму, забрудненого повітря, компонентів їжі, які містять попередників вільних радикалів, некерованого перекисного окислення ліпідів при ослабленні антиоксидантної захисної системи організму.

Бета-каротин пригнічує процеси, передчасного старіння, знижує ризик серцево-судинних захворювань, ризик катаракти ока і багатьох інших хронічних захворювань, пов'язаних із шкідливою дією прооксидантів.

В експериментальних умовах при різних канцерогенних впливах бета-каротин пригнічує процеси поступового перетворення клітин у злоякісні.

У клінічних умовах бета-каротин здійснює лікувально-профілактичну дію при передпухлинних станах слизової оболонки порожнини рота, шлунку і шийки матки. Епідеміологічні дослідження свідчать, що при високому споживанні з їжею бета-каротину і високому його вмісті в крові, ризик захворювання раком знижується. Однак, при повноцінному харчовому раціоні щоденне споживання бета-каротину зазвичай не перевищує 1-1,5 мг. А за оцінками фахівців Національного ракового інституту (США) з метою профілактики онкологічних захворювань споживання бета-каротину, з урахуванням неблагополучної екологічної обстановки, має становити 5-6 мг на день. При передпухлинних же захворюваннях і високому ризику захворювання раком щоденні профілактичні дози бета-каротину можуть досягати 20-60 мг.

Експериментально встановлено також здатність бета-каротину пригнічувати, в ряді випадків, збільшення вже утворених злоякісних пухлин, викликати їх розсмоктування й попереджати утворення метастазів.

Вчені вважають, що ці ефекти пов'язані зі здатністю бета-каротину стимулювати імунну систему організму, зокрема, утворення активованих макрофагів і специфічних клітин-кілерів, здатних розпізнавати і вбивати злоякісні клітини.

Таким чином, механізм антиканцерогенної дії бета-каротину є множинним. Цей рослинний пігмент має дивовижну властивість блокувати утворення злоякісних пухлин практично на всіх стадіях.

Звичайно, бета-каротин - не панацея від раку. Серед безлічі чинників, що перешкоджають пухлинним процесам, бета-каротин не єдиний, але, безумовно, корисний і важливий антиканцерогенний фактор, подарований нам природою, що дозволяє використовувати його як засіб, який знижує ризик захворювання раком.

  • Як приклад можна навести позитивний ефект використання бета-каротину з онкопрофілактичною метою при високому ризику захворювання на рак шийки матки. Ця форма раку є одним із поширених захворювань, яке часто закінчується для жінок важкими наслідками. В кінці 1994 р. доктор Франк Мейскенс з Каліфорнійського університету (США) повідомив, що призначення жінкам з передпухлинними диспластичними змінами шийки матки бета-каротину (30 мг на день протягом 6 місяців) призвело до зникнення передпухлинних змін в 70% випадках. Франк Мейскенс вважає, що профілактичне застосування бета-каротину повинно бути тривалим, можливо постійним.
  • На базі відділення гастроентерології клініки лікувального харчування Інституту харчування РАМН проводилося клінічне випробування ефективності включення в раціон хворих виразковою хворобою і ерозивним гастритом лікувально-профілактичного продукту, збагаченого бета-каротином.

Дослідження проводилося у 19 хворих віком від 15 до 64 років (у середньому 42,6 років). У хворих виразки локалізувалися в цибулині дванадцятипалої кишки (у 11 хворих одиночні виразки, 4-множинні), ерозії - в шлунку.

6 хворих страждали на захворювання до 3-х років, 4 хворих - від 3-х до 5-ти років, ще 4 - від 5-ти до 10-ти років.

При надходженні в клініку у дванадцяти хворих відзначався больовий синдром. Болі були переважно ниючого, тупого характеру, виникали незабаром, або через 1,5-2 години після прийому їжі. У цих же хворих відзначалися голодні та нічні болі. Часто були скарги загального порядку: слабкість, зниження працездатності, порушення сну. Діагноз виразкової хвороби та ерозивного гастриту встановлювали шляхом ендоскопії.

Масляний розчин бета-каротину застосовували по 20 мл (18 мг бета-каротину) 1 раз на день натщесерце протягом 2-3 тижнів. У вигляді монотерапії - у 5 хворих; в разі вираженого больового синдрому додавали також інші препарати. Дослідження проводилися двічі до і після 2-3 тижневого прийому масляного розчину бета-каротину.

В результаті лікування, у 16-ти хворих болі повністю зникли до 6-7 дня перебування в клініці. Повне рубцювання виразок було досягнуто у 12-ти хворих, у 2-х, що страждали ерозивними ураженнями слизової оболонки шлунка, після лікування ерозії не виявлено.

Пройдений курс (18 мг каротину у вигляді 0,1% масляного розчину) підвищив концентрацію каротину в сироватці крові у середньому в три рази, що говорить про хорошу його утилізацію.

Застосування бета-каротину рекомендовано:

  • в якості профілактики онкозахворювань;
  • при серцево-судинних захворюваннях;
  • при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • ерозіях слизових;
  • у разі уповільненого росту, втрати ваги;
  • при погіршенні зору, ризику сліпоти, у випадках гострого дефіциту вітаміну А;
  • при схильності до інфекцій (особливо респіраторних);
  • у випадку сухого лущіння шкіри;
  • при поганому рості кісток, нігтів, волосся;
  • при діареї;
  • при ушкодженій зубній емалі;
  • при вуграх, вугровому сипу, пігментних плямах на шкірі;

Для того, щоб заповнити недолік бета-каротину в нашому щоденному раціоні, необхідно приймати його у вигляді біологічно активної добавки до їжі. Бета-каротин - найважливіший клітинний метаболіт, необхідний для нормального функціонування усіх життєво важливих органів людини. Препарати бета-каротину не мають жодної побічної небажаної дії навіть у надзвичайно високих дозах. Бета-каротин корисний усім.

Використання:
Бета-каротин в рослинній олії призначений для безпосереднього вживання в якості харчової добавки, може бути використаний також у салатах, вінегретах, з відвареною картоплею та в інших стравах і кулінарних виробах.

Форма випуску:
Бета-каротин в рослинній олії 0,1% 100 мл.
За матеріалами академіка АТН РФ, професора д.б.н Ю.В. Букіна

Яндекс.Метрика G Analytics
сайт створено компанією создание интернет сайтов